Αναφιώτικα: Η πιο παλιά και γραφική συνοικία της Αθήνας εκπέμπει SOS


Ευδοκία Μύτιλη

Τα Αναφιώτικα είναι μία από τις πιο γραφικές συνοικίες της Αθήνας και στέκουν από τα μέσα του 19ου αιώνα στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης.


Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία του κόσμου και ότι αποτελούν αξιοθέατο της παλιάς Αθήνας, οι λιγοστοί κάτοικοι που κρατούν ζωντανά τα Αναφιώτικα, βρίσκονται σε απόγνωση.


Στο Newsbomb.gr μίλησε η κυρία Ελένη Γιαννακάκη-Ξυνού, κάτοικος της περιοχής για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι μένουν στα Αναφιώτικα. «Πασχίζουμε να καθαριστεί η περιοχή. Είναι εστία μόλυνσης. Έχουμε μείνει και ένα μήνα χωρίς ρεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.




Η ιστορία της συνοικίας

Η συνοικία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα.



Μία από τις πιο γραφικές συνοικίες της Αθήνας

Χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 χτίστηκε προσφυγική συνοικία.
Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο ανασκαφών.

Την δεκαετία του 1980 απαλλοτριώθηκε περίπου το 1/3 της συνοικίας προς τα τείχη από το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να αποκαλυφθεί ο αρχαίος Περίπατος.

Τα επόμενα χρόνια η περιοχή μαζί με την Πλάκα αναβαθμίστηκε σημαντικά και σήμερα παραμένουν μόνο 50 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα.


Σήμερα παραμένουν μόνο 50 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα

Τα αιτήματα των κατοίκων

Εκπρόσωποι των κατοίκων συναντήθηκαν πριν από λίγες ημέρες, με το ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Αθήνας για να βρουν λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Οι κάτοικοι προβάλλουν τα εξής αιτήµατα:
  • Να περνούν τουλάχιστον δύο φορές την ηµέρα οδοκαθαριστές.
  • Αποψίλωση από χόρτα και αποκλάδωση δέντρων διότι προκαλούνται συχνά καταστροφές από πτώσεις κλαδιών όταν φυσά δυνατός άνεµος.
  • Συντήρηση των µονοπατιών και των πλατωµάτων.
  • Να τοποθετηθούν καλαθάκια για σκουπίδια, κρουνοί για πυρόσβεση, βρύσες για πότισµα, παγκάκια, ταµπέλες κ.λ.π.
  • Καινούργια και πρόσθετα σώµατα ηλεκτροφωτισµού, διότι µε την πρώτη βροχή προκαλούνται συνεχείς διακοπές ρεύµατος, πολλές φορές γενική συσκότιση για πολλές µέρες.

  • ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.