Καθηγ. Σ. Τσιόδρας για την γρίπη: Οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ περισσότεροι, αλλά ψυχραιμία


Καθώς η εποχική γρίπη βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία, με άγνωστο εάν έχουμε φθάσει στο αποκορύφωμα και με 50 επιβεβαιωμένους θανάτους, οι επιστήμονες τονίζουν τώρα, ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι.




Αυτό τονίζει  ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ειδικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας. O καθηγητής τονίζει ότι στην πραγματικότητα οι αριθμοί (τόσο σε νοσηλείες, όσο και σε απώλειες) μπορεί να είναι 5% πάνω από τους αριθμούς που εμφανίζονται μέχρι στιγμής.

Γενικά κάθε χρόνο, ένα 5% με 15% του ελληνικού πληθυσμού νοσεί από τον ιό της γρίπης τονίζει, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι που περνούν βρογχίτιδα, ή πνευμονία, είναι πολύ πιθανό να νοσούν από τον ιό της γρίπης. Έτσι, είναι σφόδρα πιθανό, μέχρι τέλος του χειμώνα, να έχουν νοσήσει από τη γρίπη, γύρω στο ένα εκατομ. Έλληνες. Στα 1.000 άτομα. ένα νοσεί βαριά από τον ιό της γρίπης.

Είναι ενδεικτικό επίσης, συνεχίζει, ότι αυτές τις μέρες, 70 στις 1000 επισκέψεις σε γιατρούς αφορούν σε συμπτώματα γρίπης, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν λιγότερες από 60.

Ο κ. Τσιόδρας τονίζει ότι δεν ξέρουμε εάν το κύμα της γρίπης που περνάμε έχει φθάσει στο πλατό του –βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου σημειώνει χαρακτηριστικά- ενώ δεν αποκλείεται, όπως εκτιμάμε, τον Μάρτιο να βιώσουμε ένα δεύτερο κύμα γρίπης. Και φυσικά όπως σημειώνει, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από την εποχική γρίπη, αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης (όπως η Γαλλία με πάνω από 1.100 νεκρούς) αλλά και αρκετές χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης.



Οι πολίτες αυξημένου κινδύνου (όπως ηλικιωμένοι, βρέφη, άτομα με συνοδά ή χρόνια νοσήματα) μόλις νοσήσουν, θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες εφόσον νοσήσουν, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι, επισημαίνει ο καθηγητής Τσιόδρας. Ο συγχρωτισμός εν γένει, δεν ωφελεί. Το κύριο χαρακτηριστικό της γρίπης, είναι ο πυρετός, ο ξερόβηχας και οι μυαλγίες. Αναφορικά με τα αντιικά φάρμακα, ο συνομιλητής μας επισημαίνει ότι καλό είναι να τα λαμβάνουν άμεσα τα άτομα αυξημένου κινδύνου, ακόμη και πριν επιβεβαιωθεί ότι νοσούν από τον ιό της γρίπης.

Σε ερώτηση εάν έχει κάποια αξία ακόμη και τώρα ο εμβολιασμός, ο συνομιλητής μας τονίζει ότι ο εμβολιασμός είναι πάντα σημαντικός και κρίσιμος, ωστόσο στην χρονική αυτή στιγμή, έχει μικρή αξία.

Να σημειώσουμε, ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων που είτε νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ είτε κατέληξαν, δεν είχαν εμβολιαστεί, σε ποσοστό 84%. Στην Εντατική έχουν νοσηλευτεί από βρέφη κάτω του έτους έως και ηλικιωμένοι 90 ετών. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.