Ο άνθρωπος που έχασε ο κόσμος!..


Σαν σήμερα, στις 22 Νοεμβρίου 1963, στο Ντάλας του Τέξας δολοφονείται ο Τζον Κένεντι από μια σφαίρα μέσα στο ανοιχτό αυτοκίνητό του, έχοντας δίπλα του την σύζυγό του Τζάκι. Η σφαίρα του έκοψε τη ζωή. Αλλά αυτή η σφαίρα έκοψε από τότε και τον δρόμο της ανθρωπότητας προς τον ανθρωπισμό!.. Ας διαβάσουμε κάτι από τη ζωή του μεγάλου ηγέτη, που άκουγε πάντα τις συμβουλές μιας ομάδας διανοουμένων συνεργατών του, τους οποίους είχε συγκεντρώσει στον Λευκό Οίκο, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την πρωταρχική σπουδαιότητα των πνευματικών αξιών!.. 

 ΟΠΩΣ όλοι γνωρίζουν, ο Τζον Κένεντι (John Fitzgerald Kennedy, Μπρούκλιν 1917 – Ντάλας 1963), ήταν ένας Αμερικανός πολιτικός, πρόεδρος των ΗΠΑ (1960-63). Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας ιρλανδικής καταγωγής, δευτερότοκος γιος του επιχειρηματία Τζόζεφ Κένεντι, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βρετανία επί προεδρίας του Ρούζβελτ. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, απ’ όπου αποφοίτησε το 1940. Κατόπιν, για μια ορισμένη περίοδο, έκανε μακρινά ταξίδια που διεύρυναν τους πνευματικούς του ορίζοντες και βάθυναν τις γνώσεις του για τα κοινωνικά προβλήματα. Από τότε ήδη έδειξε την ευρύτητα της σκέψης του, με την πρώτη συγγραφική του εργασία Γιατί η Αγγλία κοιμήθηκε (1940), το πνεύμα της οποίας ερχόταν σε αντίθεση προς τις απομονωτικές αντιλήψεις του πατέρα του. Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, κατατάχθηκε εθελοντής στο αμερικανικό ναυτικό. Με τον βαθμό του υποπλοιάρχου ανέλαβε κυβερνήτης ενός τορπιλοβόλου, που βυθίστηκε το 1943 από ιαπωνικό αντιτορπιλικό· ο Κένεντι κατόρθωσε να διασώσει τους επιζήσαντες, πράξη για την οποία τιμήθηκε αργότερα με υψηλές διακρίσεις. Μετά το τέλος του πολέμου ασχολήθηκε πρώτα με τη δημοσιογραφία και αργότερα με την πολιτική, όπου είχε πάντα τη σταθερή υποστήριξη της πολυμελούς οικογένειάς του, αρκετά ισχυρής τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα. Εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια χρημάτισε γερουσιαστής (1952-60). To 1953 παντρεύτηκε τη Ζακλίν Μπουβιέ (μετέπειτα Τζάκι Ωνάση). Όμως, την περίοδο 1954-55 η σταδιοδρομία του ανακόπηκε, εξαιτίας της μακρόχρονης ασθένειάς του (που οφειλόταν στα τραύματά του από τον πόλεμο). Τότε έγραψε το βιβλίο του Profiles in courage (1956), για το οποίο του απονεμήθηκε το 1957 το βραβείο Πούλιτζερ. Μετά την αποκατάσταση της υγείας του επέστρεψε στην πολιτική και το 1956, ως υποψήφιος για την αντιπροεδρία, ηττήθηκε με διαφορά λίγων ψήφων από τον γερουσιαστή Κιφόβερ. Tον Aύγουστο του 1960 το συνέδριο των Δημοκρατικών τον εξέλεξε υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, εκτιμώντας τις προοδευτικές θέσεις του που τον είχαν κάνει δημοφιλή στον αμερικανικό λαό, και στις 8 Nοεμβρίου του ίδιου χρόνου έλαβε το χρίσμα του προέδρου.



Νέα πολιτική
Ο Κένεντι, πρώτος Καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε νέα κατεύθυνση στην πολιτική του Λευκού Οίκου· όσον αφορά τα εσωτερικά αλλά και τα παγκόσμια προβλήματα είχε πολύ πιο ανοιχτές αντιλήψεις από τους προκατόχους του. Ο ίδιος καθόρισε την πολιτική του στο πρόγραμμά του Νέα Σύνορα (New Frontier), όπου προσδιόριζε νέους στόχους για τον αμερικανικό λαό, όπως περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ομοσπονδιακή βοήθεια στην εκπαίδευση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική ασφάλιση για τους ηλικιωμένους, διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων, βοήθεια στις υπανάπτυκτες περιοχές, διαστημικό πρόγραμμα και επίτευξη μιας σταθερής ειρήνης. Επέβαλε τη θέλησή του στα μεγάλα τραστ του χάλυβα, εμποδίζοντας την αύξηση των τιμών, ενώ αγωνίστηκε για την ολοκληρωτική κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, προκαλώντας έτσι βίαιες αντιδράσεις. Επωφελήθηκε επίσης από τις συμβουλές μιας ομάδας διανοουμένων συνεργατών του, τους οποίους είχε συγκεντρώσει στον Λευκό Οίκο, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την πρωταρχική σπουδαιότητα των πνευματικών αξιών. Στην εξωτερική πολιτική αποδέχτηκε και επιζήτησε τον διάλογο με τους Σοβιετικούς: το 1962 είχε επικοινωνία μέσω της διπλωματικής οδού με τον Κρούστσεφ και, αφού ξεπεράστηκε η στιγμή της μεγάλης διεθνούς έντασης που προκάλεσε η κρίση της Κούβας, συμφώνησε για τη μερική αναστολή των πυρηνικών δοκιμών και για την εγκατάσταση της απευθείας τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

 Το 1963 επιχείρησε ταξίδι στην Ευρώπη, προσπαθώντας να εξομαλύνει τις δυσχέρειες που είχαν ανακύψει μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ενώ βρισκόταν στο Ντάλας του Τέξας, δολοφονήθηκε. Οι ανακρίσεις καταλόγισαν την ευθύνη για το έγκλημα σε κάποιον Λι Όσβαλντ, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε λίγο μετά τη σύλληψή του. Τα αίτια της δολοφονίας παραμένουν ανεξιχνίαστα, παρά τις διάφορες εκδοχές που έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί. 

Προς τιμήν τού Κένεντι ονομάστηκε το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης (JFK), ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα στον κόσμο· το όνομα του Αμερικανού προέδρου φέρει και το διαστημικό κέντρο στο ακρωτήριο Κανάβεραλ!..


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.