ΚΑΡΛ ΣΑΓΚΑΝ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ''COSMOS"


Ο Καρλ Σαγκάν, αστρονόμος, ποιητής της συμπαντικής ομορφιάς, αστροβιολόγος, φιλόσοφος της κοσμικής αντίληψης, ανατόμος της ανθρώπινης συμπεριφοράς, πολιτικός ακτιβιστής, μύστης του αγνώστου, διδάσκαλος και εκλαϊκευτής της επιστήμης, πλανητολόγος ερευνητής, πολεμιστής ενάντια στον άγνοια, την αμάθεια, τους δογματισμούς, εχθρός των κυνικών, πολεμοχαρών «γερακιών» της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος.

Ρομαντικός και σκεπτικιστής, ονειροπόλος και αγωνιστής, ο Σαγκάν:

Όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στις ψυχροπολεμικές υστερίες των υπέρμαχων του Πολέμου των Άστρων και των εξοπλισμών. 

Συνελήφθη επειδή συμμετείχε σε πορεία ειρήνης στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδα. Βοήθησε στην ανάπτυξη του προγράμματος SETI (Έρευνα για την Εξωγήινη Νοημοσύνη).

Ήταν από τους λίγους ανθρώπους που, συμμετέχοντας σαν ερευνητής σε μη επανδρωμένες αποστολές, αντίκρισε για πρώτη φορά, ως άλλος Κολόμβος, την επιφάνεια του Άρη, το σύστημα του Δία, την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, τα δακτυλίδια του Κρόνου, κυκλώνες, ηφαιστειακές εκρήξεις και παγόβουνα σε άλλους κόσμους.

Συνέθεσε τα μόρια της ζωής αναπαριστώντας το περιβάλλον της προϊστορικής Γης μέσα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα και στη συνέχεια εντόπισε τα ίδια αυτά μόρια σε κομήτες, πλανήτες και νεφελώματα. 

Ήταν συμπαραγωγός και παρουσιαστής του πιο επιτυχημένου ντοκιμαντέρ (Cosmos) στην ιστορία της τηλεόρασης. 

Κάποτε, σε μία εξαιρετική βιογραφική αναφορά του για τον Ερατοσθένη, είχε γράψει ότι ένας σύγχρονός του, σε μια προσπάθεια να απαξιώσει την πολυπραγμοσύνη του φιλόσοφου, τον αποκαλούσε ειρωνικά, «σε κάθε τι, Βήτα». Και ο Σαγκάν συμπληρώνει:

«Αλλά είναι ξεκάθαρο, αντίθετα, ότι ο Ερατοσθένης ήταν σε κάθε τι Άλφα». 

Το ίδιο και ο Καρλ Σαγκάν. . .

Επεισόδιο 1
Επεισόδιο 2
Επεισόδιο 3
Επεισόδιο 4
Επεισόδιο 5
Επεισόδιο 6
Επεισόδιο 7
Επεισόδιο 8
Επεισόδιο 9 
Επεισόδιο 10
Επεισόδιο 11
Επεισόδιο 12
Επεισόδιο 13


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.