η 1 Απριλίου 1955:Το έπος της Ε.Ο.Κ.Α.

η 1 Απριλίου 1955:Το έπος της Ε.Ο.Κ.Α.

Ο Αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου για την Ελευθερία και την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα και χαρακτηρίστηκε από την αυστηρή ενότητα του Κυπριακού Λαού, πλην φυσικά των πρακτόρων της SOE και μόνιμων υπηρετών της πλουτοκρατίας, των κομμουνιστών του ΑΚΕΛ. 
Με αναρίθμητους ήρωες προερχόμενους από τη Νεολαία, τον ανθό του Γένους μας, ο Κυπριακός Ελληνισμός έδωσε την μάχη για την Ένωση , με πείσμα και φανατισμό!. 

Γρηγόρης Αυξεντίου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Μιχαλάκης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου , Κυριάκος Μάτσης, Μάρκος Δράκος Χαράλαμπος Μούσκος και αναρίθμητοι άλλοι μπήκαν στο Πάνθεον της Κυπριακής Ελληνικής Αρετής και μαζί τους τα παλληκάρια που βγήκαν ζωντανά από τον αγώνα όπως ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ή ο Νίκος Σαμψών.

Αυτούς τους Ήρωες της Κύπρου μας που όρμησαν με δίψα και με ενθουσιασμό, στον άνισο αγώνα με την «Ιγκλιτέρα» , που παρά την τρομοκρατία τις φυλακίσεις και τις εκτελέσεις δεν τα έβγαλε πέρα. 

Η ΕΟΚΑ και ο λαός νικήσαν τους Άγγλους και ο αγώνας τους προδόθηκε από τους Έλληνες και Κύπριους πολιτικούς που υπέγραψαν τις ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ συμφωνίες ΖΥΡΙΧΗΣ-ΛΟΝΔΙΝΟΥ.
Ζήτω η ΕΟΚΑ!!
Αποτέλεσμα εικόνας για Η πρώτη προκήρυξη του Διγενή
Η πρώτη προκήρυξη του Διγενή :

«Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστην εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΖΥΓΟΥ με σύνθημα.. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ. 

Από τα βάθη των αιώνων μας ατενίζουν όλοι εκείνοι που ελάμπρυναν την Ελληνική Ιστορίαν δια να διατηρήσουν την Ελευθερίαν των, οι Μαραθωνομάχοι, οι Σαλαμινομάχοι, οι Τριακόσιοι του Λεωνίδα και οι νεώτεροι του Αλβανικού Έπους.
 Μας ατενίζουν όλοι οι αγωνισταί του 21, οι οποίοι μας εδίδαξαν ότι, η απελευθέρωσις από τον ζυγό δυνάστου αποκτάται πάντοτε με αίμα. Μας ατενίζει σύμπας ο Ελληνισμός, ο οποίος παρακολουθεί με αγωνίαν και εθνικήν υπερηφάνειαν.
 Ας απαντήσωμεν λοιπόν με έργα ότι θα γίνωμεν «πολλώ κάρρονες» τούτων. Είναι καιρός να δείξωμεν στον κόσμον όλον ότι η διεθνής διπλωματία είναι τα μέγιστα ΑΔΙΚΟΣ και εν πολλοίς ΑΝΑΝΔΡΟΣ και η Ελληνική Κυπριακή ψυχή πολύ γενναία.
 Εάν οι δυνάσται μας αρνούνται να μας δώσουν την λευτεριά μας, είμεθα έτοιμοι «ψυχή τε και σώματι» να την διεκδικήσωμεν με τα ίδια μας τα ΧΕΡΙΑ και με το ΑΓΝΟ ΑΙΜΑ μας.
 Ας δείξουμε σε όλον τον κόσμον που μένει εκστατικός μπροστά μας ακόμη μια φορά ότι του «Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει». 
Ο Αγώνας μας θα είναι σκληρός και άνισος, ο Δυνάστης διαθέτει αριθμητικήν και υλικήν δύναμιν μεγίστην. Ημείς διαθέτουμε το ΘΑΡΡΟΣ και την ηρωικήν ΨΥΧΗΝ. 
Το ΔΙΚΑΙΟΝ είναι με το μέρος μας. 
Για αυτό έστε βέβαιοι πως θα ΝΙΚΗΣΩΜΕΝ. 
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑΙ ! Ατενίσατε τον αγώνα μας.
 Το έργον σας είναι αίσχος όταν περιμένετε εν εικοστώ αιώνι, τους λαούς να χύνουν το αίμα των δια να αποκτήσουν της Λευτεριάς το δώρο, το θείο τούτο δώρο το αναφαίρετο για το οποίον και ημείς παρά το πλευρόν σας ηγωνίσθημεν και το διατηρήσατε.
 Θα πολεμήσωμεν μέχρις εσχάτων, και είμεθα βέβαιοι πέραν πάσης αμφιβολίας, πως θα το ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ. Φανήτε λοιπόν αρωγοί στον τιτάνιον αγώνα μας. ΕΛΛΗΝΕΣ, όπου και αν ευρίσκεσθε ακούσατε την προσταγή.

 ΕΜΠΡΟΣ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ. 
Ε.Ο.Κ.Α Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ
Σχετική εικόνα
ΠΗΓΗ:deltio11.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.