25 Oκτωβρίου. Χρονολόγιο γεγονότων25 Oκτωβρίου. Χρονολόγιο γεγονότων


1147.Στη Μάχη του Δορυλαίου οι Σελτζούκοι εξολοθρεύουν τους Γερμανούς σταυροφόρους του Κονράδου Γ.' 

1415. Ο στρατός του Ερρίκου Ε' της Αγγλίας που αποτελείτο από περίπου 6000 άνδρες νίκησε στη Μάχη του Αζινκούρ 18.000 Γάλλους. 

1495. Στην Πορτογαλία ανέβηκε στο θρόνο ο Μανουήλ Α 'ο τυχερός, που χρηματοδότησε τον Βάσκο Ντα Γκάμα, και άλλους εξερευνητές αποκτώντας τις πορτογαλικές αποικίες. Κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του, εκδίωξε από τη χώρα του, τους Εβραίους.

1683. Τον πρώτο χρόνο του πολέμου της Ιεράς Συμμαχίας, (Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία και Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) με τους Τούρκους, ( 1683-1699), κάηκαν τα Σκόπια. Ο στρατηγός Πικολομίνι, που διοικούσε ένα αυστριακό σώμα στρατού διέταξε το κάψιμο της πόλης για να αναχαιτίσει την επιδημία χολέρας. Η πόλη καιγόταν για δύο ημέρες, αλλά η επιδημία δεν σταμάτησε . Ο Πικολομίνι προσβλήθηκε και εκείνος από χολέρα και πέθανε λίγο αργότερα. 

1760 .Ο Γεώργιος Γ' του Ανοβέρου έγινε βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας. 

1762. Η Αικατερίνη Β 'υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο προσκάλεσε ξένους υπηκόους για να κατοικήσουν στις αραιοκατοικημένες περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.


1811. Η μάχη του Σαγκούντο στην επαρχία της Βαλένθια στην Ισπανία. Οι γάλλοι αυτοκρατορικοί νίκησαν το στρατο της Αραγονίας.

1812. Στον αγγλοαμερικανικό πόλεμο για το δολάριο , η αμερικανική φρεγάτα, 
«USS United States»,με κυβερνήτη τον Stephen Decatur, 
συνέλαβε τη βρετανική φρεγάτα, «HMS Macedonian». 

1815. Ο Σέρβος ηγεμόνας Μίλος Ομπρένοβιτς κατέληξε σε συμφωνία με τον βεζίρη του Βελιγραδίου Μάρας Αλή Πασά για μια μικτή Σερβο-τουρκική διοίκηση, και ετσι έληξε η δεύτερη σερβική Επανάσταση.

 1822. Μετά την καταστροφή στο Πέτα, άρχισε η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου.
( Με το νέο ημερολόγιο) 

1854. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου έγινε η Μάχη της Μπαλακλάβας (Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας).

1867. Στην Ιταλία έγινε η μάχη του Μοντεροτόντο έξω από τη Ρώμη ανάμεσα στους Ερυθροχίτωνες του Γκαριμπάλντι και τους Παπικούς 


1889.Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ έπληξε τη Λέσβο.(Με το παλιό) 

1900.Το Ηνωμένο Βασίλειο προσάρτησε το Τρανσβάαλ. 

1912 . Α' Βαλκανικός πόλεμος: Στις 25 Οκτωβρίου 1912, ( με το παλιό), η εμπροσθοφυλακή του ελληνικού στρατού έφθασε προ των πυλών της Θεσσαλονίκης, και ο Οθωμανός διοικητής της πόλης Χασάν Ταξίν Πασάς ζήτησε από τον διάδοχο Κωνσταντίνο σε αντάλαγμα της παράδοσης της πόλης να του επιτραπεί να αποσυρθεί με το στρατό και τον οπλισμό του στο Καραμπουρνού και να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου. 
Η ταξιαρχία ιππικού υπερκέρασε την πόλη και απελευθέρωσε τον Λαγκαδά. 
Ο ελληνικός στόλος απελευθέρωσε την Τένεδο και προελαύνει στα 

1913. (Με το παλιό).Αποβιβάστηκε επισήμως στον Πειραιά, ο υπουργός εξωτερικών της φίλης Ρουμανίας Τάκε Ιονέσκο μαζί με την αγγλίδα σύζυγο του και τους υποδέχθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

1914. Η Μεγάλη Βρετανία σε αντίδραση της εισόδου της Τουρκίας στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων κατήγγειλε τη Συνθήκη Αμυντικής Συμμαχίας με την Τουρκία του 1878 με την οποία παραχωρήθηκε η Κύπρος στην αγγλική διοίκηση και προσάρτησε την Μεγαλόννησο. 

1917 .(Στις 7 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) εκδηλώθηκε στην Αγία Πετρούπολη το πραξικόπημα των Μπολσεβίκων κατά του Κερένσκι, με την έφοδο στα «ανάκτορα».
 Η λεγόμενη «Οκτωβριανή Επανάσταση». 

1918. Το καναδικό ατμόπλοιο «Πριγκίπισσα Σοφία» προσέκρουσε σε παγόβουνο στην Αλάσκα. Χάθηκαν 398 ψυχές. 

1920. Πέθανε ξαφνικά, στις 12 Οκτωβρίου /25 Οκτωβρίου από σηψαιμία ο βασιλιάς Αλέξανδρος.
   Μετά από απεργία πείνας 74 ήμερων πέθανε στη φυλακή του Μπρίξτον στην Αγγλία, ένας από τους πολλούς ήρωες του ιρλανδικού λαού στον αγώνα κατά της αγγλοκρατίας ο Τέρενς Μακ Σουίνι . Τον ακολούθησαν άλλοι 20 μαχητές του Σιν Φέιν. 

1922. Ανακοινώθηκαν οι παραπομπές σε ειδικό δικαστήριο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, των πρωταιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η επαναστατική ανακριτική επιτροπή παραπέμψε στις 25 Οκτωβρίου/7 Νοεμβρίου 1922, τον αρχιστράτηγο της Στρατιάς της Μικράς Ασίας Γ.Χατζηανέστης, τους Δ.Γούναρη, Ν.Στράτο, Π.Πρωτοπαπαδάκη,  Ν.Θεοτόκης, Γ.Μπαλτατζή , το υποστράτηγο Ξ.Στρατηγός, και τον υποναύρχο Μ. Γούδα. 
   Στη Σοβιετική Ενωση, ο Κόκκινος στρατός μπήκε στο Βλαδιβοστόκ, και έτσι έληξε ο εμφύλιος στην Απω Ανατολή. Στο Δουβλίνο εγκρίθηκε επίσημα το ιρλανδικό Σύνταγμα. 

1924. Μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές πλαστογραφίες. Λίγες μέρες πριν τις βρετανικές εκλογές αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Daily Mail», επιστολή του Πρόεδρου της Κομιντέρν Ζινόβιεφ, με οδηγίες προς το Εργατικό Κόμμα, που προκάλεσε σοκ στην κοινή Γνώμη και οδήγησε στον εκλογικό θρίαμβο των Συντηρητικών. 

1925. Διεξήχθησαν σε ολόκληρη την Ελλάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου αυτοδιοικητικές εκλογές. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέχθηκε ο Σπυρίδων Πάτσης, επικρατώντας του Σπ. Μερκούρη. Στη Θεσσαλονίκη νικητής αναδείχθηκε ο νεαρός Μηνάς Πατρίκιος, στην Πάτρα ο Ιωάννης Βλάχος, ενώ στον Πειραιά εκλέχθηκε ο Τάκης Α. Παναγιωτόπουλος επικρατώντας του Δημ. Σκυλίτση. 

1929. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αλμπερτ Φολ καταδικάστηκε για δωροληψία. 

1931. Ο Εμμανουήλ Τσουδερός διορίστηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. 

1936. Χίτλερ και Μουσολίνι υπέγραψαν την αμυντική συμφωνία Ρώμης- Βερολίνου, που ανακοινώθηκε την 1η Νοεμβρίου. 

1937. Στην Τουρκία παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Ισμέτ Ινονού, και την ίδια ημέρα δόθηκε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζελάλ Μπαγιάρ. 

1938 . Ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακοίνωσε την προσάρτηση της Λιβύης. 

1941. Στις 25 Οκτωβρίου του 1941 ημέρα Σάββατο ισχυρές μηχανοκίνητες γερμανικές δυνάμεις επέδραμαν στα χωριά Αμπελόφυτο. Κυδωνιά και Κλειστό τα οποία έκαψαν και εκτέλεσαν 96 άνδρες, τα γυναικόπαιδα τα έστειλαν στον Λαχανά. Στο Λονδίνο, ο Ζαν Μουλέν συναντήθηκε με τον Σαρλ ντε Γκωλ 

1943. Στην Ουκρανία οι Σοβιετικοί απελευθέρωσαν το Ντιεπροπετροφσκ. 
1944. Οι Γερμανοί εκκένωσαν την Ελασσόνα.Ο σοβιετικός στρατός πέρασε από την Ουγγαρία στην Ρουμανία και κατέλαβε το Κάρολβαρ. Στο πλαίσιο της Ναυμαχίας στον κόλπο της Λέιτε των Φιλιππινών έγινα η ναυμαχία στο στενό Σουριγκάο κατά την οποία οι αμερικανοί βύθισαν τα ιαπωνικά θωρηκτά «Fuso», «Yamashiro» και «Asagumo». 

1945. Μετα την παράδοση των ιαπώνων, η κινεζική κυβέρνηση του Κουόμινταγκ με επικεφαλής τον Τσανγκ Κάι-σεκ, κατέλαβε την κινεζική νήσο της Ταϊβάν, η οποία από το 1895 ανήκε στην Ιαπωνία. 

1946. Άρχισε η Δίκη της Νυρεμβέργης. Η σοβιετική κυβέρνηση ανέθεσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να εξετάσει όλες τις περιπτώσεις κλοπής της σοσιαλιστικής ιδιοκτησίας εντός δέκα ημερών. 

1948. Στη Βουλγαρία η Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργαζομένων αποφάσισε την εκκαθάριση των κομματικών οργανώσεων από «ξένα στοιχεία». 

1949 . Μετά την αποβολή της Γιουγκοσλαβίας από την Κομινφόρμ η ΕΣΣΔ έκλεισε τη γιουγκοσλαβική πρεσβεία στη Μόσχα,  

1951. Έγιναν οι πρόωρες εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία. Νικητής ο 77χρονος Τσόρτσιλ που έβγαλε 321 βουλευτές, και οι Συντηρητικοί.

1952.Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τρίτη φορά ψήφισε κατά της ένταξης της κομμουνιστικής Κίνα και υπέρ της παραμονής της Ταιβάν στον οργανισμό. 

1955. Τα συμμαχικά στρατεύματα Κατοχής αποχώρησαν από το έδαφος της Αυστρίας. 

1956. Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Συρία ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης για να συντονίσουν την άμυνα τους απέναντι στο ισραηλ. 

1959. Άρχισε το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής με 16 ομάδες. Στην Κρήτη, η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή ανακοίνωσε τα ευρήματα της στη Φαιστό.

 1960 . Ο Κάστρο εθνικοποίησε όλες τις αμερικανικές επιχειρήσεις. 

1962. Θεμελιώθηκαν τα εργοστάσια λιπασμάτων Νέας Καρβάλης και Αμφίπολης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. 

1966. Ο Λον Νολ διορίστηκε πρωθυπουργός της Καμπότζης. 

1971. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση με την οποία αποπέμθηκε η Ταϊβάν από τον Οργανισμό και αναγνωρίστηκε η Λαϊκή Κίνα που έγινε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

1978. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν ενέκρινε τα κονδύλια για τη δημιουργία μιας βόμβας νετρονίου. 

1979. Στην Ισπανία, στο δημοψήφισμα για την αυτονομία της Καταλονίας και των εδαφών των Βάσκων το 85% ψήφισε υπέρ. 

1981. Επίθεση του αρμενικού ASALA σε τούρκους διπλωμάτες στη Ρώμη. 

1983. Απόβαση 7600 Αμερικανών πεζοναυτών στη νήσο Γρενάδα των 96.000 κατοίκων για να ανατρέψουν το μαρξιστικό και φιλοκουβανέζικο καθεστώς. 

1990 .Το Καζακστάν κήρυξε την ανεξαρτησία του από την ΕΣΣΔ.

 ΠΗΓΗ...http://ta-mavra-nea.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.