Στον Λίβανο σήμερα ο Κ.Μητσοτάκης-Τι θα συζητήσει, συνάντηση με την ελληνική κοινότητα της χώρας
Μία εβδομάδα μετά την αναβολή της σχετικής επίσκεψης, λόγω τεχνικής βλάβης που υπέστη το κυβερνητικό αεροσκάφος, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος ηγέτης τρίτης χώρας, αλλά και κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φτάνει στον Λίβανο, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και σημασίας.
Πρόκειται για μία επίσκεψη, η οποία, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, αναδεικνύει τον ενισχυμένο ρόλο της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το γεγονός ότι η ελληνική πρωτεύουσα έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με όλες τις χώρες της περιοχής, καθώς αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
"Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα πιο ισχυρή οικονομικά. Είναι μία χώρα πιο ισχυρή γεωπολιτικά, η οποία έχει προχωρήσει στην ενίσχυση παραδοσιακών συμμαχιών αλλά και στην οικοδόμηση νέων συμμαχιών. Είναι μία χώρα της οποίας η γνώμη μετράει πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, διότι δε συζητά πια μόνο για τα θέματα τα υπαρξιακά, τα οποία αφορούν την ίδια, αλλά συμμετέχει και συνδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή ατζέντα του μέλλοντος. Πιστεύω ότι είναι και μία χώρα, η οποία έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί την ήπια ισχύ, αυτό το οποίο λέμε soft power, χτίζοντας μία διαφορετική εικόνα. Μίας σύγχρονης χώρας, υπερήφανης για το παρελθόν, η οποία μπορεί, όμως, να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε στο πλαίσιο Συνεδρίου για την εξωτερική πολιτική, την προηγούμενη Παρασκευή.
Το σκηνικό
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βηρυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών. Η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία δημιουργεί νέα δεδομένα σε μία περιοχή-κλειδί του παγκόσμιου χάρτη, με τον πρωθυπουργό, παράλληλα, να εκπέμπει, εκ νέου, σήμα ότι η Αθήνα είναι εμπράκτως υπέρ της κατάπαυσης πυρός στην περιοχή. Έχει προηγηθεί, άλλωστε, τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, στη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας πρωθυπουργός:
- Έχει χαιρετίσει την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στον Λίβανο, αναδεικνύοντας τη θέση της Ελλάδας υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στον Λίβανο.
- Έχει εκφράσει την ετοιμότητα της χώρας μας να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας.
Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στη Βηρυτό περιλαμβάνει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, τον Πρόεδρο της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι και συνάντηση με την ελληνική κοινότητα.
"Μπορούμε να συνομιλήσουμε με όλους και έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό και σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών και στο δικό μου το επίπεδο…Θα επισκεφθώ τον Λίβανο, για να κάνω το προγραμματισμένο ταξίδι, αλλά σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Θα ήμουν στον Λίβανο πριν από δέκα ημέρες, όταν δεν είχε ακόμα καταρρεύσει η Συρία. Σήμερα, προφανώς, το ταξίδι αυτό αποκτά μία ξεχωριστή σημασία, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το τι συμβαίνει στον Λίβανο, αλλά και το τι συμβαίνει στην Συρία. Και προφανώς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η φωνή μας ακούγεται, είτε μιλάμε για την επικοινωνία την οποία έχω, σταθερή, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα βρεθεί στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, είτε μιλάμε για τον πρόεδρο του Συμβουλίου, είτε μιλάμε για την ύπατη εκπρόσωπο", έχει τονίσει ο πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια