Ο τουρκικός στρατός επιταχύνει την εκπαίδευση των δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για την εκπαίδευση μελών της Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF), αναδεικνύοντας την αυξανόμενη στρατιωτική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Κοσσυφοπεδίου εν μέσω περιφερειακών προκλήσεων ασφαλείας και συνεχιζόμενων εντάσεων με τη Σερβία.
Στις 26 Δεκεμβρίου, το τουρκικό απόσπασμα στο Κοσσυφοπέδιο, που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής της Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (KFOR) υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, παρείχε εκπαίδευση στο προσωπικό της KSF για τον αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων MK-19. Αυτή η εξειδικευμένη εκπαίδευση είναι η τελευταία σε μια σειρά προγραμμάτων που αποσκοπούν στον εξοπλισμό των δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου με προηγμένες δεξιότητες και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στις 2-13 Δεκεμβρίου διεξήχθη εκπαίδευση για τη φύλαξη των συνόρων και στις 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη χρήση πολυβόλων των 12,7 χιλιοστών. Επιπλέον, στις 20 Οκτωβρίου, οι τουρκικές δυνάμεις παρείχαν εκπαίδευση με όλμους στην 3η Διοίκηση Συντάγματος της KSF.
Οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών σημείωσαν επίσης σημαντική αύξηση το 2024. Στις 11 Οκτωβρίου, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου ΣτρατηγούΜετίν Γκιουράκ, παρακολούθησε την τελετή αλλαγής διοίκησης της KFOR του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Τούρκος υποστράτηγος Οζκάν Ουλούτας παρέδωσε τη διοίκηση στον Ιταλό υποστράτηγο Ενρίκο Μπαρντουάνι. Η μετάβαση αυτή ακολούθησε ένα χρόνο ηγεσίας του Ουλούτα ως διοικητή της KFOR. Η Τουρκία ανέλαβε τη διοίκηση της KFOR στις 9 Οκτωβρίου 2023, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Άγκυρα ανέλαβε αυτόν τον ηγετικό ρόλο. Με τουλάχιστον 780 στρατιώτες, η Τουρκία παρέχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόσπασμα στο πλαίσιο της KFOR.
Μετά την τελετή, ο Γκιουλέρ συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Ατζούν Μακεντόντσι, όπου συζήτησαν για τη συνεχή υποστήριξη της Τουρκίας στη συνεχή ανάπτυξη του στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Ο Γκιουλέρ επισκέφθηκε επίσης τον διοικητή των KSF αντιστράτηγο Μπασκίμ Τζασάρι, συνοδευόμενο από τον στρατηγό Γκιουράκ.
Αργότερα μέσα στο μήνα, στις 23 Οκτωβρίου, ο Γκιουλέρ και ο Μακεντόντσι συναντήθηκαν εκ νέου στην έκθεση άμυνας και αεροδιαστημικής SAHA EXPO στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν πρωτόκολλο στρατιωτικής υγειονομικής συνεργασίας, εδραιώνοντας περαιτέρω το ευρύ πεδίο της συμβολής της Τουρκίας στις αμυντικές δυνατότητες και τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό του Κοσσυφοπεδίου.
Η συμμετοχή της Τουρκίας στις αμυντικές προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου εκτείνεται πέρα από την ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ. Το 2023, το Κοσσυφοπέδιο αγόρασε τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητες επιτήρησης και τακτικής του. Ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι χαιρέτισε την προσθήκη αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας στην προώθηση του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού του Κοσσυφοπεδίου.
Το Κοσσυφοπέδιο στοχεύει στη δημιουργία μιας αυτοδύναμης αμυντικής δύναμης με 5.000 στρατιώτες εν ενεργεία και 3.000 εφέδρους. Η τουρκοκοσοβάρικη εταιρική σχέση έχει αποδειχθεί καθοριστική σε αυτή την προσπάθεια, προσφέροντας εκπαίδευση σε προηγμένα οπλικά συστήματα, τακτικές επιχειρήσεις και διαχείριση της ασφάλειας των συνόρων.
Εκτός από τις αμυντικές πρωτοβουλίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, όπου είχε συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Φιντάν συναντήθηκε επίσης με το προσωπικό της KFOR.
Η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν προηγουμένως συμφωνία στρατιωτικού πλαισίου κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Κοσοβάρου υπουργού Άμυνας Μακεντόντσι στην Άγκυρα στις 29-30 Ιανουαρίου. Η συμφωνία έθεσε τις βάσεις για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, που περιλαμβάνει αυξημένες πωλήσεις όπλων από την Τουρκία στο Κοσσυφοπέδιο, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και διευρυμένα προγράμματα εκπαίδευσης για το στρατιωτικό προσωπικό του Κοσσυφοπεδίου.
Η πρόσφατη αύξηση των δραστηριοτήτων στρατιωτικής εκπαίδευσης που διεξάγονται από τις τουρκικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να θεωρηθεί ως η πρακτική εφαρμογή αυτής της συμφωνίας στο πεδίο. Οι προσπάθειες αυτές όχι μόνο αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη εταιρική σχέση μεταξύ των δύο εθνών, αλλά αναδεικνύουν επίσης τον ρόλο της Τουρκίας στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Κοσσυφοπεδίου.
Οι συμφωνίες-πλαίσια που υπογράφει η Τουρκία με έθνη-εταίρους συνήθως περιγράφουν ευρεία συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα. Περιλαμβάνουν διατάξεις για κοινές ασκήσεις, ειρηνευτικές αποστολές, ανθρωπιστική βοήθεια, πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της πειρατείας και συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία. Επιπλέον, οι συμφωνίες αυτές διευκολύνουν την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών, υλικοτεχνικής υποστήριξης και πόρων, είτε ως επιχορηγήσεις είτε μέσω δομημένων πληρωμών.
Παρά τη διεθνή αναγνώριση από χώρες όπως η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα μέλη της ΕΕ, η κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να αμφισβητείται από τη Σερβία. Το Βελιγράδι εξακολουθεί να διεκδικεί το Κοσσυφοπέδιο ως μέρος της επικράτειάς του, με τις εντάσεις να αναζωπυρώνονται συχνά κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.
Ο πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου το 1998-1999 οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων, κυρίως Αλβανών, και στον εκτοπισμό περισσότερων από ένα εκατομμύριο ατόμων. Η σύγκρουση διεξήχθη μεταξύ των δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο), η οποία ήλεγχε το Κοσσυφοπέδιο πριν από τον πόλεμο, και του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, μιας αυτονομιστικής πολιτοφυλακής, αποτελούμενης από Αλβανούς. Ο πόλεμος έληξε όταν το ΝΑΤΟ επενέβη, εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές τον Μάρτιο του 1999, οι οποίες ανάγκασαν τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις να αποσυρθούν από το Κοσσυφοπέδιο.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2008, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία εξακολουθεί να αρνείται την κυριαρχία του.
Παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μέσω μιας διαδικασίας διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που ξεκίνησε το 2011 με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, οι εντάσεις παραμένουν υψηλές. Οι πρόσφατες κλιμακώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός Κοσοβάρου αστυνομικού τον Σεπτέμβριο και της επακόλουθης βίας, υπογραμμίζουν την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή.
Μια νέα κρίση προέκυψε τον Σεπτέμβριο μετά τη δολοφονία ενός Κοσοβάρου αστυνομικού από Σέρβους που ζουν στη χώρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Σέρβων. Αν και η ένταση αργότερα υποχώρησε, η περιοχή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κλιμάκωσης.
Πηγή: Nordic Monitor
Militaire News
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια