Οι Έλληνες δεν βρίσκουν στέγη,,,οι τιμές των ακινήτων ακολουθούν ανοδική πορεία
Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, αλλά με σημαντικά ηπιότερους ρυθμούς.
Το υψηλό κόστος αγοράς ακινήτων επιβαρύνει έντονα τους Έλληνες, καθώς τα εισοδήματά τους πλέον δεν επαρκούν για να το υποστηρίξουν. Αντίθετα, η κατάσταση είναι διαφορετική για τους ξένους αγοραστές, καθώς οι τιμές των κατοικιών, σε σχέση με τις απολαβές τους, παραμένουν σε φυσιολογικά ή ακόμη και χαμηλά επίπεδα.
Οι ειδικοί της αγοράς τονίζουν πως, παρά τις προκλήσεις, οι τιμές των ακινήτων δεν προβλέπεται να σημειώσουν απότομη πτώση, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι που να το δικαιολογούν. Παράλληλα, δεν αναμένεται να αυξηθούν απότομα, διαμορφώνοντας έτσι μια σταθερότερη πορεία για την αγορά στο προσεχές μέλλον.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Delphi Partners για την πορεία των τιμών, στο τρίτο τρίμηνο του 2024, η ελληνική αγορά ακινήτων διατήρησε τη θετική της πορεία, με τις τιμές πώλησης κατοικιών να αυξάνονται κατά 6,4% και τις τιμές ενοικίασης κατά 7,3% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Στην Αθήνα, οι νότιες περιοχές ηγήθηκαν της αγοράς, με τις μέσες ζητούμενες τιμές να φτάνουν τα 3.818 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5,7%. Ο Πειραιάς και τα προάστιά του, ωστόσο, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με ετήσιες αυξήσεις 27,8% και 14,7%, αντίστοιχα.
Εκτός Αττικής, αρκετές περιοχές της Ελλάδας παρουσιάζουν υψηλές μέσες ζητούμενες τιμές ακινήτων, γεγονός που αποτυπώνει την αυξημένη ζήτηση και την ελκυστικότητα ορισμένων περιοχών, κυρίως λόγω τουριστικής ανάπτυξης και φυσικής ομορφιάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Κυκλάδες κατέχουν την πρώτη θέση με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 3.583 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η δημοφιλία των νησιών αυτών, τόσο μεταξύ Ελλήνων όσο και ξένων επενδυτών, συνδέεται άμεσα με την τουριστική δυναμική και τις υψηλής ποιότητας υποδομές.
Ακολουθεί η Λευκάδα με 2.778 ευρώ/τ.μ., που αποτελεί κορυφαίο προορισμό για ακίνητα λόγω του μοναδικού φυσικού τοπίου και της εύκολης πρόσβασης. Στη Χαλκιδική, οι τιμές φτάνουν τα 2.444 ευρώ/τ.μ., με την περιοχή να ξεχωρίζει για τις αμμώδεις παραλίες και τα παραθεριστικά ακίνητα που προσελκύουν ξένους αγοραστές.
Στα Χανιά, η μέση τιμή αγγίζει τα 2.412 ευρώ/τ.μ., ενώ η Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα στα 2.400 ευρώ/τ.μ., καταδεικνύοντας την αυξανόμενη ζήτηση σε αστικές περιοχές με ισχυρή εμπορική και τουριστική δραστηριότητα.
Στις Σποράδες, οι τιμές ανέρχονται στα 2.398 ευρώ/τ.μ., υποδεικνύοντας την αυξημένη ελκυστικότητα του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος. Στην Κεφαλονιά, οι τιμές είναι στα 2.294 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Ζάκυνθο φτάνουν τα 2.167 ευρώ/τ.μ., με τα δύο αυτά νησιά να αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για εξοχικές κατοικίες.
Οι διαφορές στις τιμές αντικατοπτρίζουν τη ζήτηση σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και την προτίμηση των αγοραστών για ακίνητα που προσφέρουν συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, πρόσβασης και αναπτυξιακών προοπτικών.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. ο Λευτέρης Ποταμιάνος διευθύνων σύμβουλος της Potamianos real estate group που δραστηριοποιείται από το 1998 στον κτηματομεσιτικό χώρο και πρόεδρος των Κτηματομεσιτών Αττική: « Οι αγοραστές ακινήτων είναι πιο συνειδητοποιημένοι για το τι θέλουν να αγοράσουν. Αναφορικά με τον αριθμό πράξεων εκτιμά ότι ίσως να έχουμε λιγότερο αριθμό πωλήσεων αλλά θα γίνονται στα υψηλά επίπεδα. Με λίγα λόγια δεν θα υπάρχουν πια ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων στην περιφέρεια».
Όπως εκτιμά ο ίδιος: « Για παράδειγμα όταν βρίσκεις σε νησιά της Ελλάδος, όπως στο Βόρειο Αιγαίο είτε στο Νότιο Αιγαίο ακίνητα με 1.500 ευρώ το τ.μ ακόμα και με 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, θεωρείται, ευκαιρία. Είναι μία αγορά η οποία δεν είναι υπερτιμημένη. ήδη οι ξένοι εξαπλώνονται σε αυτά τα μέρη. Αναφορικά με τις τιμές που διαθέτουν τα ακίνητα τους πωλητές και τις τιμές που ζητούν οι αγοραστές η τελική διαπραγμάτευση έχει να κάνει με το πόσο «φιλέτο» είναι το ακίνητο, την προσφερόμενη τιμή (εάν είναι λογική) και την χρονική περίοδο που διατίθεται. Τότε μπορεί να μην έχει καθόλου περιθώριο διαπραγμάτευσης».
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια