Νέα παρέμβαση Καραμανλή προκαλεί εκνευρισμό στο Μαξίμου:Μηνύματα για την Τουρκία και "καμπανάκι" για τις κοινωνικές ανισότητες



Κινούμενος, όπως πράττει άλλωστε σε κάθε δημόσια παρέμβαση που πραγματοποιεί, σε χαμηλούς τόνους και παραμένοντας σταθερός στις θέσεις του όσον αφορά στα μείζονα εθνικά ζητήματα, με αιχμή τα ελληνοτουρκικά, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εξέπεμψε τα δικά του μηνύματα, σε μία κομβική συγκυρία για τον υπό εξέλιξη διάλογο της Αθήνας με την Άγκυρα. Τρία εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντηση των επικεφαλής των δύο διπλωματιών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να διερευνήσουν την ερχόμενη Παρασκευή κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη διευθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας.

Με την…ηχώ των αποστάσεων από την κυβερνητική πολιτική να παραμένει ενεργή, χωρίς βέβαια αυτή να εκφράζεται σε ανάλογη ένταση όπως αυτή που επιλέγει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Καραμανλής έσπευσε να απαντήσει σε όσους ενοχλούνται, κυρίως εντός του…γαλάζιου οικοσυστήματος, από τις τοποθετήσεις του. Χρησιμοποίησε, δε, από το βήμα της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα "Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη" προσεχτική φρασεολογία, προκειμένου να αποτυπώσει και πάλι τις πάγιες σκέψεις του.

"Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη διάρκεια της διαδρομής που είχε στο δημόσιο βίο υπερασπίστηκε και στήριξε όσο λίγοι τα εθνικά συμφέροντα, με ρεαλισμό, χωρίς μεγαλοστομίες, αλλά με στρατηγικό στόχο και συγκεκριμένες δράσεις. Η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι κορυφαία πράξη και το ίδιο έπραξε πάντα έναντι της Τουρκίας. Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά με σταθερές θέσεις, πάντα διατυπωμένες με απόλυτη διαύγεια. Ο ισχυρισμός ότι ο Καραμανλής ήταν έτοιμος να πεις σε εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία, όπως ακούγεται από κάποιες πλευρές τελευταία, δεν ευσταθεί", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. "Πίστευε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, θα έπρεπε να λυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες , εάν χρειαστεί και με προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, στη βάση συνυποσχετικού. Και ήταν η Τουρκία που υπαναχώρησε τότε. Ο υπαινιγμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν διατεθειμένος να συζητήσει επί θεμάτων που μονομερώς και αυθαίρετα επιχειρεί να προσθέτει διαχρονικά η Τουρκία στην ατζέντα είναι ανακριβής, έωλος και ίσως εκ του πονηρού. Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Τους δημιουργεί, άλλωστε, η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις κυρίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές εφόσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή...", σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Πέρα από τις απαντήσεις που έδωσε σε εκείνους που ενοχλούνται από τις τοποθετήσεις του όσον αφορά στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, οι συγκεκριμένες αναφορές μπορούν, κάλλιστα, να…διαβαστούν και ως υπεράσπιση των θέσεων του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για την πορεία των σχέσεων της Αθήνας με την Άγκυρα, αλλά και για το πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες. Σε κάθε περίπτωση, το…κλίμα παγετού στις σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου δε φαίνεται να έχει (τουλάχιστον προς το παρόν) τάσεις αποσυμπίεσης, αν και οι…χθεσινοί τόνοι ήταν, ομολογουμένως, πολύ πιο χαμηλοί σε σύγκριση με εκείνους στην περιβόητη πλέον εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

"Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων…Υφέρπει πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου", είχε αναφέρει τότε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος συνεχίζει να εκφράζει τις ανησυχίες του, επαναλαμβάνοντας (όποτε το κρίνει απαραίτητο) τις εθνικές κόκκινες γραμμές.

Καμπανάκια

Χωρίς κορώνες και επιλέγοντας προσεχτικά κάθε λέξη που δόμησε τη χθεσινή του παρέμβαση, ο κ. Καραμανλής άφησε αιχμές για μεταρρυθμιστικές επιλογές της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίες περνούν πέρα και επάνω από τα παραδοσιακά τείχη της…γαλάζιας παράταξης. "Κανένα σύστημα, ακόμα και η κοινοβουλευτική Δημοκρατία, δε μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν αν δεν έχει ισχυρή νομιμοποίηση και αξιοπιστία στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές...", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ δε μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι αναφορές στην ιδεολογική και κοινωνική ατζέντα, με τον ίδιο να αναδεικνύει την ανάγκη, σε μία εποχή ρευστότητας στην παγκόσμια κοινότητα, να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο, το οποίο θα θέτει αναχώματα και θα καταπολεμά τις ανισότητες.

"Η Δημοκρατία δεν ανθεί εκεί που τον πρώτο λόγο έχουν οι ύβρεις, η διχόνοια και ο διχασμός...Κίνδυνοι για τη Δημοκρατία και την ποιότητά της ελλοχεύουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα πριν προξενήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, ωθούν αυξανόμενο αριθμό πολιτών στην αποχή και στην άρνηση της πολιτικής διαδικασίας και ακόμα χειρότερα στα μάτια πολλών το σύστημα έχει απολέσει την νομιμοποίησή του...Ο δημόσιος βίος οδηγείται σε όλο και μεγαλύτερη οξύτητα, τραυματίζοντας τη σταθερότητα και τη δημοκρατική διαδικασία", σχολίασε.

"Τα όσα συμβαίνουν στις περισσότερες στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνουν όλα αυτά και είναι κατεπείγουσα ανάγκη η Δύση να διαμορφώσει ένα καινούργιο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που θα απαντά στις αγωνίες, στα αδιέξοδα, στον αποκλεισμό που αισθάνονται, κυρίως οι λιγότερο ευνοημένοι πολίτες", επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

Προτάσσοντας το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως είχε πράξει και στην παρέμβασή του μετά το…γκρίζο για τη Νέα Δημοκρατία αποτέλεσμα στην ευρωκάλπη, ο κ. Καραμανλής δείχνει, ουσιαστικά, στην κυβέρνηση ότι μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, στο μέτωπο της καθημερινότητας, είναι η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων. "Πλανάται σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες μία αίσθηση μεροληψίας προς τους ισχυρούς και αυστηρότητας προς τους αδύναμους...", ήταν το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού, με τους αποδέκτες να βρίσκονται εντός, αλλά και εκτός συνόρων.


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.