Διάτρητη η διαδικασία των αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ.Τις έδωσε σε δισεκατομμυριούχους
Το συνολικό ποσό των αγροτικών επιδοτήσεων που συνδέθηκε με τους δισεκατομμυριούχους την τετραετία 2018-2021 ήταν 3,3 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε γενναιόδωρες αγροτικές επιδοτήσεις σε δισεκατομμυριούχους την περίοδο 2018-2021, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που ανήκουν στον πρώην πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις και στον Βρετανό επιχειρηματία σερ Τζέιμς Ντάισον.
Οι δισεκατομμυριούχοι ήταν οι «τελικοί δικαιούχοι» που συνδέονται με 3,3 δισ. αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ κατά την τετραετία 2018-2021, όταν χιλιάδες μικρά αγροκτήματα έκλειναν το ένα μετά το άλλο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στους 17 «τελικούς δικαιούχους» - οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο το 2022 - είναι ο Μπάμπις (φωτό πάνω), πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας που αθωώθηκε τον Φεβρουάριο για απάτη που αφορούσε αγροτικές επιδοτήσεις - ο Ντάισον (φωτό κάτω), Βρετανός μεγιστάνας των γνωστών ηλεκτρικών σκουπών, ο οποίος στήριζε το Brexit και η εταιρεία του έλαβε τις επιδοτήσεις πριν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ- και ο Γκούο Γκουανγκστάνγκ, Κινέζος επενδυτής και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Wolverhampton Wanderers.
Άλλοι δισεκατομμυριούχοι που ήταν δικαιούχοι κοινοτικών κονδυλίων - τα οποία προέρχονται από τους φορολογούμενους της ΕΕ - είναι ο Κλέμενς Τόννις, Γερμανός μεγιστάνας στον κλάδο του κρέατος που παραδέχθηκε ότι «έκανε λάθος» για τον Βλαντίμιρ Πούτιν το 2022, ο Δανός Άντερς Χολχ Πόβλσεν, μεταξύ άλλων είναι ιδιώτης γαιοκτήμονας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Κίελντ Κερκ Κρίστιανσεν (φωτό κάτω), Δανός κατασκευαστής παιχνιδιών και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lego.
«Είναι τρέλα», δήλωσε ο Benoît Biteau, Γάλλος βιοκαλλιεργητής και μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας. «Η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών αγωνίζεται για να ζήσει», τόνισε.
Η διάτρητη διαδικασία των επιδοτήσεων
Η ΕΕ δίνει το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της στους αγρότες μέσω της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία μοιράζει κονδύλια με βάση την έκταση της γης που κατέχει ένας αγρότης και όχι με βάση τη στήριξη που χρειάζεται.
Οι αυστηροί κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής, τα κενά στο καθεστώς διαφάνειας και οι πολύπλοκες αλυσίδες εταιρειών κάνουν πιο δύσκολους τους ελέγχους σχετικά με το ποιος τελικά παίρνει τα χρήματα.
Οι... άγνωστοι «τελικοί δικαιούχοι»
Σε μελέτη που ανέθεσε η επιτροπή δημοσιονομικού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2021, ερευνητές του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Ceps) διαπίστωσαν ότι είναι «αδύνατον» να εντοπιστούν οι «τελικοί δικαιούχοι» των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Οι ερευνητές για να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή εκτίμηση, συνέδεσαν τα δεδομένα για τους δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων από κάθε κράτος μέλος με μια εμπορική βάση δεδομένων εταιρειών. Έτσι, εντόπισαν τα άτομα που κατείχαν τουλάχιστον το 25% μιας εταιρείας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα χρήματα, επειδή αυτά αναδιανεμήθηκαν μέσω περιφερειακών φορέων.
Η ανάλυση εξέτασε το τελικό φυσικό πρόσωπο στο τέλος μιας αλυσίδας εταιρειών, δήλωσε ο Damir Gojsic, ερευνητής των χρηματοπιστωτικών αγορών, ο οποίος συνέγραψε την έκθεση της Ceps και επικαιροποίησε την ανάλυση για τον Guardian. «Ιδανικά, θα έπρεπε να εστιάσετε στους εκατομμυριούχους, αλλά δεν υπάρχει κατάλογος εκατομμυριούχων εκεί έξω».
Ο Gojsic διαπίστωσε ότι 17 δισεκατομμυριούχοι είχαν λάβει γεωργικές επιδοτήσεις από την ΕΕ μέσω εταιρειών που τους ανήκαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, κατά την τετραετία 2018-2021. Το συνολικό ποσό των χρημάτων που συνδέθηκε με τους δισεκατομμυριούχους ήταν 3,3 δισ. ευρώ, αλλά η αλυσίδα των εταιρειών ήταν πολύ περίπλοκη και ασαφής για να σταθμιστούν τα ποσά ανάλογα με το μερίδιο ιδιοκτησίας, είπε.
Με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια