ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΡΩ.ΠΕΙ.ΑΠΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
ΟΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΔΩΡΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
Την ανάπτυξη συγκροτήματος κοινωνικής στέγης στο ακίνητο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς, προσανατολίζεται πλέον η κυβέρνηση, μετά από το "ναυάγιο" της αξιοποίησης της έκτασης για την δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου με την επωνυμία "Πολιτεία Καινοτομίας". Όπως ανακοίνωσε στην πρόσφατη ΔΕΘ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η έκταση των 18 στρεμμάτων πρόκειται να αξιοποιηθεί μέσω απλής αντιπαροχής με ιδιώτη, προκειμένου να κατασκευαστεί ένας ικανός αριθμός διαμερισμάτων, που θα διατεθούν με προσιτό ενοίκιο.
Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης για την αύξηση της προσφοράς κατοικιών, ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι "θα αξιοποιήσουμε και δημόσια γη, ή παλιές εγκαταστάσεις, όπως π.χ. στην ΧΡΩΠΕΙ. Αρχικά, σκεφτόμασταν εκεί ένα τεχνολογικό πάρκο, σχέδιο που δεν προχώρησε. Τώρα θέλουμε να μετατρέψουμε το ακίνητο σε κοινωνική κατοικία. Για παράδειγμα, αν γίνουν π.χ. 300 διαμερίσματα, θα κρατήσει ο κατασκευαστής ένα συγκεκριμένο αριθμό και τα υπόλοιπα θα περάσουν στην κατοχή του δημοσίου για εκμίσθωση έναντι χαμηλού ενοικίου", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με βάση την πολεοδομική μελέτη για το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε γίνει για την Πολιτεία Καινοτομίας, οι ιδιώτες θα μπορούσαν να κατασκευάσουν έως 24.500 τ.μ. χώρων γραφείων, ενώ στο ακίνητο σχεδιαζόταν και η φιλοξενία εργαστηρίων έρευνας, συνεδριακό κέντρο και άλλες χρήσεις. Η συνολική επιτρεπόμενη μέγιστη επιφάνεια δόμησης αγγίζει τα 46.500 τ.μ., κάτι που σημαίνει ότι επιτρέπει μια μεγάλη ανάπλαση στην παλιά βιομηχανία, ενώ είναι εφικτή η δημιουργία των απαιτούμενων οικονομιών κλίμακας, ώστε να είναι βιώσιμη μια τέτοια επένδυση κι από τους ιδιώτες.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand Real Estate, "όπου έχει εφαρμοστεί ένα τέτοιο μοντέλο δημιουργίας προσιτής στέγης, σε συνεργασία με ιδιώτες, τα κτίρια που κατασκευάζονται πρέπει να είναι μεγάλης επιφάνειας, ικανά να φιλοξενούν τουλάχιστον 200 διαμερίσματα". Μόνο με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται η απαιτούμενη μάζα, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμο ένα τέτοιο έργο και να μπορεί να διατεθεί ένα ποσοστό των διαμερισμάτων για κοινωνικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με το μοντέλο της κοινωνικής αντιπαροχής που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, οι ιδιώτες θα αναλαμβάνουν το κόστος σχεδιασμού και ανέγερσης των νέων συγκροτημάτων κατοικιών και ως αντάλλαγμα θα λαμβάνουν ένα μέρος των ακινήτων, που θα μπορούν να τα εκμεταλλεύονται π.χ. για ενοικίαση στις αγοραίες τιμές. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αντιπαροχή, με την διαφορά ότι ο οικοπεδούχος είναι το ίδιο το δημόσιο. Οι ιδιώτες θα κρατούν ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται από 40% έως 70%, ανάλογα με την περίπτωση και τον διαγωνισμό, τα οποία θα εκμεταλλεύονται για συγκεκριμένη περίοδο (άνω των 25 ετών), ώστε να έχουν και την σχετική απόδοση επί της επένδυσής τους.
Ωστόσο, η κυριότητα του κτιρίου και των διαμερισμάτων θα παραμένουν στο δημόσιο, στο οποίο και θα επιστρέφεται η κυριότητα των ακινήτων, μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος εκμετάλλευσης. Τα δε διαμερίσματα που θα λαμβάνει το δημόσιο ως αντάλλαγμα, θα τα εκμισθώνει, ή θα τα πωλεί σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς, ώστε να είναι προσιτά για τους δικαιούχους.
Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο ενός υβριδικού μοντέλου αξιοποίησης (rent to own), όπου δηλαδή ο δικαιούχος θα ξεκινά από την ενοικίαση, διατηρώντας την επιλογή σε βάθος χρόνου να προβεί και σε αγορά του ακινήτου αυτού.
Η ΧΡΩΠΕΙ έχει παραμείνει "φάντασμα" ήδη από την δεκαετία του 1980, όταν και διεκόπη οριστικά η λειτουργία της. Η προσπάθεια αξιοποίησης του ακινήτου μέσω διαγωνισμού ΣΔΙΤ "έπεσε στο κενό", λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι ιδιώτες που εξέφρασαν αρχικά ενδιαφέρον, δεν προχώρησαν και στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών, παρά τις προσπάθειες που έγιναν και για την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, προκειμένου το έργο να είναι πιο ελκυστικό. Κύριος λόγος ήταν η δυσκολία εξασφάλισης των απαιτούμενων κεφαλαίων, καθώς το έργο δεν μπόρεσε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης λόγω της έλλειψης ωρίμανσής του, ενώ από το 2020 που προκηρύχθηκε αρχικά μέχρι σήμερα, το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί κατά 60% κατά μέσο όρο, ενώ και το χρηματοπιστωτικό κόστος είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Έτσι, επελέγη μια διαφορετική λύση, η οποία θα φανεί κατά πόσο μπορεί κι αυτή να υλοποιηθεί.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια