Γερμανία -Σένγκεν: η αλήθεια, η υποκρισία και ο πανικός του Μητσοτάκη
Ψεύδεται δημόσια ο πρωθυπουργός όταν κάνει λόγο για μονομερή κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν από τη Γερμανία, που ανακοίνωσε σειρά μέτρων και ελέγχους στα χερσαία σύνορά της. Η ουσία είναι πολιτική και οι ανακοινώσεις του Βερολίνου σχετίζονται άμεσα με την πρώτη θέση του AfD στη Θουριγγία και τη δεύτερη θέση στη Σαξονία, που είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του φιλοχιτλερικού κόμματος από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και από σειρά επιθέσεων σε πολίτες. Αυτό που ανακοίνωσε η Γερμανία , προβλέπεται από τα επίσημα κείμενα της Συμφωνίας και το έχουν κάνει και άλλες χώρες. Ειδικότερα προβλέπεται ότι:
“η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων αποτελεί προνόμιο των κρατών -μελών. Η Επιτροπή μπορεί να γνωμοδοτήσει σχετικά με την αναγκαιότητα του μέτρου και την αναλογικότητά του, αλλά δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην απόφαση ενός κράτους μέλους, να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους”.
Τι κάνει ο Μητσοτάκης; απλή επικοινωνία. Βρήκε θέμα για να αποπροσανατολίσει, καθώς βλέπει τα ποσοστά της ΝΔ να βουλιάζουν, αντί να ζητήσει μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για να ξανασυζητήσει το πρόβλημα που φαίνεται να κλιμακώνεται. Πέραν του ότι πάντα υπάρχει ο φόβος η Τουρκία να ανοίξει τις πύλες του Αιγαίου και να προκαλέσει σοκ…
Η πολιτική διάσταση
Σε αυτή τη φάση τουλάχιστον , η Γερμανία θα αυξήσει τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της για διάστημα έξη μηνών. Είναι βέβαιο ότι η πίεση θα μεταφερθεί στις χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ όπως η Ελλάδα για περισσότερη φύλαξη. Οπότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν υπάρξει αύξηση των ροών από την Τουρκία, θα βρεθεί στο επίκεντρο και δεν θα της είναι καθόλου εύκολο να κάνει βίαιες επαναπροωθήσεις . Άμεσα, όμως η απόφαση της Γερμανίας, δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται όμως , όσο το πολιτικό κόστος για τον Σολτς είναι μεγάλο, η λήψη μέτρων να επεκταθεί και σταδιακά να γενικευθεί και να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Η Ελλάδα έχει και άλλα προβλήματα. Το Βερολίνο θα πιέσει την Ελλάδα , μεταξύ άλλων γιατί είναι γνωστό ότι χιλιάδες μετανάστες περνούν από τη χώρα μας με κατεύθυνση τη Γερμανία. Είναι επίσης γνωστό ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να επιστρέψει στη χώρα μας γύρω στους 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα υποδοχής και δεν κατέθεσαν αίτηση ασύλου όπως προβλέπεται, ενώ η Αθήνα αρνείται να τους πάρει. Υπάρχουν όμως και δικαστικές αποφάσεις στη Γερμανία κατά της επιστροφής με το σκεπτικό ότι δεν θα τύχουν καλής μεταχείρισης. Μύλος δηλαδή.
Γιατί υπάρχει και άλλο πρόβλημα στην ΕΕ. Ακόμη και αν η Ελλάδα δέχονταν την πρώτη αίτηση, το Σύμφωνο προβλέπει την κατανομή στις χώρες της ΕΕ, κάτι που όμως δεν τηρήθηκε ποτέ. Οπότε η μία χώρα μεταφέρει το πρόβλημα σε άλλες και έτσι το πρόβλημα διογκώνεται , γι αυτό και όλες οι έως τώρα συμφωνίες δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Πέρα από το γεγονός ότι οι πόλεμοι , η βία, τα αυταρχικά καθεστώτα και η πείνα αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν καλύτερη ζωή, επιλέγοντας την Ευρώπη οι περισσότεροι...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του για το ζήτημα είπε ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, γι'αυτό βλέπετε ότι υπήρχε και πολύ μεγάλη αντίδραση από τις χώρες που έχουν χερσαία σύνορα με τη Γερμανία». Ο πρωθυπουργός έχει ήδη τεράστιο πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις και αν υπάρξει εκτροχιασμός του μεταναστευτικού θα έχει επιπτώσεις στην κυβέρνησή του..
Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση αυτή θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην ΕΕ. Το θέμα θα συζητηθεί εν μέσω αντιδράσεων και είναι βέβαιο ότι αν δεν υπάρξουν συμβιβαστικές προτάσεις θα γίνει πιο δύσκολη η διαχείρισή του στην συνέχεια. Η Ελλάδα καλό θα ήταν να θέσει άμεσα θέμα έκτακτης συνόδου κορυφής με στόχο να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Λιβύη, την Τουρκία και άλλες χώρες για την στάση τους. Η Αθήνα μπορεί να συζητήσει το ζήτημα αυτό και διμερώς με την Τουρκία. Γιατί αν ο Ερντογάν αποφασίσει να πιέσει για δικούς του λόγους και την Ελλάδα και την ΕΕ , θα ανοίξει τις πύλες του Αιγαίου. Και μετά κόλαση…
Ανάγκη για πρωτοβουλίες
Σημειώνεται πως ο Κώδικας Σένγκεν στο επίσημο κείμενό του προβλέπει επίσης ότι:
“Προσωρινή επαναφορά του συνοριακού ελέγχου
Ο κώδικας συνόρων του Σένγκεν (ΚΣΣ) παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα σε περίπτωση σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια.
Η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα πρέπει να εφαρμόζεται ως μέτρο έσχατης ανάγκης, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και πρέπει να τηρεί την αρχή της αναλογικότητας.
Η διάρκεια μιας τέτοιας προσωρινής επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα είναι περιορισμένη χρονικά, ανάλογα με τη νομική βάση που επικαλείται το κράτος μέλος που θεσπίζει τον εν λόγω συνοριακό έλεγχο.
Το πεδίο εφαρμογής και η διάρκεια των επανεισαγόμενων συνοριακών ελέγχων θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο αναγκαίο για την αντιμετώπιση της εν λόγω απειλής. Η επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως μέτρο έσχατης ανάγκης.
Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων αποτελεί προνόμιο των κρατών μελών. Η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει γνώμη σχετικά με την αναγκαιότητα του μέτρου και την αναλογικότητά του, αλλά δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στην απόφαση κράτους μέλους να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους".
Είναι προτιμότερο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλλάξει πολιτική και να παρουσιάσει προτάσεις και ιδέες αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες , παρά να ανοίγει μέτωπα που δεν μπορεί να κλείσει….
omegapress.gr
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια