Οι 12 βιομηχανικοί σύνδεσμοι ης χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι στις πρώτες θέσεις στην λιανική τιμή
"Οι επιχειρήσεις, και ειδικά η βιομηχανία, στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη, καθώς καλούνται να λειτουργήσουν με πολύ υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους. Είναι επείγουσα ανάγκη η Ευρώπη να αντιδράσει προκειμένου να διορθώσει δομικές αδυναμίες, αλλά και η Ελλάδα να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες".
Αυτό επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση 12 βιομηχανικοί σύνδεσμοι, ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ,ΣΒΣΕ, ΣΘΕΒ,ΣΒΠΕ, ΣΕΒΤ, ΣΕΧΒ, ΣΜΕ, ΕΒΙΚΕΝ, ΕΒΙΧΕ) για το κόστος του ρεύματος. Όπως αναφέρουν:
"Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καίριας σημασίας για την ανταγωνιστικότητα, βιωσιμότητα και ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και των επιχειρήσεων, ενώ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης του πληθωρισμού.
Η ανάγκη θωράκισης των επιχειρήσεων, και ειδικά της βιομηχανίας, είναι επιτακτική καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζουμε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, καθώς δομικές παρεμβάσεις δεν μπορούν να επιτευχθούν σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ:
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Αύγουστο, οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν από τις υψηλότερες αυξήσεις στο ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό καταδεικνύει ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών ενέργειας HEPI, που καταγράφει τις τιμές λιανικής του ρεύματος σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Συγκεκριμένα για τον μήνα Ιούλιο δείχνει ότι η τιμή στην Αθήνα ήταν στα 23,3 λεπτά/KWh (από 22,51 λεπτά/KWh τον Ιούνιο) όταν ο μέσος όρος της ΕΕ-27 είναι 24,17 και ο μέσος όρος των 33 υπό εξέταση ευρωπαϊκών πρωτευουσών είναι 23,02 λεπτά/KWh. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η λιανική τιμή του ρεύματος στη χώρας μας ξεπερνά τον μέσο όρο των 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών που περιλαμβάνονται στην έρευνα του HEPI. Επιπρόσθετα αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που στη χώρα μας οι τιμές παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση, στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών οι τιμές παρέμειναν σταθερές ή μειώθηκαν. Μόνο τέσσερις χώρες τον Αύγουστο κατέγραψαν αύξηση.
Σύμφωνα με την έρευνα του HEPI η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς χρήστες στην Ευρώπη συνέχισε τον Αύγουστο να σταθεροποιείται, όπως συνέβη από την αρχή του καλοκαιριού και βρίσκεται 5% χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο που καταγράφηκε πριν από ένα χρόνο. Από τις 33 αγορές που περιλαμβάνονται στην έρευνα, μόνο 4 κατέγραψαν αύξηση στην τιμή για τους τελικούς χρήστες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Αθήνα ενώ 21 δεν παρουσίασαν καμία μεταβολή. Οι υπόλοιπες 8 αγορές κατέγραψαν μειώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν μικρές, με τη εξαίρεση το Όσλο, όπου η τιμή έπεσε κατά 19%.
Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς χρήστες σημειώθηκε στη Μαδρίτη (5%), λόγω της αυξημένης ζήτησης εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών, που ενισχύθηκε από την εισροή τουριστών. Επιπλέον, ο παρατεταμένος καύσωνας μείωσε σημαντικά την παραγωγή αιολικής ενέργειας, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αύξηση των τιμών ενέργειας.(αύξηση στο κόστος ενέργειας και τους φόρους. )
Στην Αθήνα, σύμφωνα με το HEPI, η αύξηση 4% οφείλεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση και στις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, καθώς το φυσικό αέριο αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Ως απάντηση, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα επιδότηση ύψους 0,016 €/kWh (για έως και 500 kWh τον μήνα) για νοικοκυριά με συμβόλαια κυμαινόμενων τιμών, για να μετριάσει τους αυξημένους λογαριασμούς του Αυγούστου. Η αντίστοιχη επιδότηση για ευάλωτους καταναλωτές καθορίστηκε στα 0,05 €/kWh.(αύξηση στο κόστος ενέργειας. )
Και στην στη Λισαβόνα και στο Βίλνιους, αύξηση 1% λόγω αυξήσεων στο κόστος ενέργειας.
Από την άλλη, η μεγαλύτερη μείωση τιμών τον Ιούλιο παρατηρήθηκε στο Όσλο (-19%) μετά από σημαντική πτώση άνω του 50% στις χονδρικές τιμές. Οι ωριαίες τιμές της αγοράς spot δεν ξεπέρασαν το όριο των 73 ore/kWh κατά τη διάρκεια του μήνα, πάνω από το οποίο ενεργοποιείται το σύστημα επιδότησης ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει επιδότηση για τους τελικούς καταναλωτές για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Μικρότερες μειώσεις σε Λονδίνο και στη Στοκχόλμη,2%λόγω μειώσεων στο κόστος ενέργειας.
1% στο Άμστερνταμ, στις Βρυξέλλες, στο Ελσίνκι και στη Λευκωσία, λόγω μειώσεων στο κόστος ενέργειας.
Και 1% στην τιμή στην Κοπεγχάγη, λόγω μείωσης στο κόστος διανομής.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια