«Καμπάνες» σε Φλώρο και Ναστούλη για… τις πλαστές αποφυλακίσεις




Καταδικάστηκαν μαζί με γιατρούς και υπάλληλο των ΚΕΠΑ για το σκάνδαλο με τα ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά

Ενοχοι για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση των αποφυλακίσεων με πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά. Πρόκειται για την υπόθεση η οποία άρχισε να απασχολεί τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες αρχές μετά την προκλητική αποφυλάκιση του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου το 2018, όταν ακόμη βρισκόταν στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς εξέτιε πρωτόδικη ποινή κάθειρξης για την υπόθεση Energa – Hellas Power (αθωώθηκε τελικώς, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα, έπειτα από κρίση του Αρειου Πάγου).

Πιο αναλυτικά, γιατροί χορηγούσαν πλαστά πιστοποιητικά με τα οποία πιστοποιούσαν σοβαρά προβλήματα υγείας σε κρατούμενους. Σε άλλες περιπτώσεις υπάλληλοι των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ήταν αυτοί που φρόντιζαν να εκδίδουν τα πλαστά πιστοποιητικά. Στη συνέχεια έγκλειστοι των φυλακών κατέθεταν αίτηση αποφυλάκισης ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου επικαλούμενοι υψηλό ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, όπως απαιτούσε ο νόμος, προκειμένου να αποφυλακιστούν. Στην αίτηση των κρατουμένων περιλαμβάνονταν τα πλαστά πιστοποιητικά τα οποία βεβαίωναν ψευδώς υψηλό ποσοστό αναπηρίας.

Μεταξύ όσων καταδικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό ήταν ο Αρ. Φλώρος, ο γιατρός του νοσοκομείου Ευαγγελισμός που κατά τη δικαστική κρίση έδωσε στον Φλώρο πλαστά πιστοποιητικά εξετάσεων, μια πνευμονολόγος που είχε δώσει στον Φλώρο ψευδή ιατρική πιστοποίηση δίχως να τον εξετάσει ποτέ από κοντά, ο γνωστός βαρυποινίτης Δημήτρης Ναστούλης, που επίσης αποφυλακίστηκε με πλαστά πιστοποιητικά και η σύντροφός του, η οποία μεσολάβησε σε υπάλληλο των ΚΕΠΑ. Τα ίδια πρόσωπα είχαν καταδικαστεί και σε πρώτο βαθμό, ενώ για ορισμένα αδικήματα με τα οποία βαρύνονταν κάποιοι από τους κατηγορούμενους έχει δοθεί αναστολή στην εκδίκασή τους, καθώς είναι ανοιχτή και άλλη δικογραφία σχετικά με την υπόθεση και βάσει νόμου πρέπει πρώτα να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση.


Ο βαρυποινίτης και η λογίστρια

Ενας εκ των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων είναι ο γνωστός βαρυποινίτης Δημ. Ναστούλης, όπως προαναφέρθηκε. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της χρήσης πλαστού εγγράφου.


Το 2017 ο Δημ. Ναστούλης ήταν έγκλειστος στις φυλακές του Μαλανδρίνου, όπου είχε ήδη εκτίσει 15 χρόνια από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί. Τον Νοέμβριο του 2017 ο βαρυποινίτης Ναστούλης υπέβαλε αίτηση στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας για την υφ’ όρων απόλυσή του.

Ωστόσο στην αίτηση συμπεριέλαβε «πλαστό έγγραφο» το οποίο πιστοποιούσε «υψηλό βαθμό αναπηρίας» σε ποσοστό που έφτανε το 80%. Επρόκειτο για έγγραφο «Γνωστοποίησης Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας» το οποίο εμφανιζόταν να είχε εκδοθεί στις 29 Ιουλίου 2014 από υποκατάστημα του ΙΚΑ έπειτα από εξέταση του βαρυποινίτη από τη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕΠΑ. Το έγγραφο ωστόσο είχε εκτυπωθεί στις 19 Οκτωβρίου 2017 από υποκατάστημα του ΙΚΑ. Οπως είχε επισημανθεί στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, το συγκεκριμένο έγγραφο ήταν πλαστό, καθώς ο Ναστούλης δεν είχε εξεταστεί ούτε από την πρωτοβάθμια ούτε από τη δευτεροβάθμια επιτροπή των ΚΕΠΑ. Αντίθετα, από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή είχε εξεταστεί το 2014 γυναίκα η οποία πράγματι έπασχε από τις αναγραφόμενες ασθένειες και διέθετε το συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας.

Η πλαστογράφηση του εγγράφου έγινε από υπάλληλο των ΚΕΠΑ ο οποίος είχε πρόσβαση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που τηρείτο στη Γραμματεία του ΚΕΠΑ στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας. Ο υπάλληλος μπήκε στον φάκελο γυναίκας ασθενή που είχε κριθεί εφ’ όρου ζωής ανάπηρη με ποσοστό αναπηρίας που αγγίζει το 80% και στη θέση του ονόματός της έβαλε αυτό του βαρυποινίτη. Στη συνέχεια εκτύπωσε το έγγραφο και το παρέδωσε στη σύντροφο του βαρυποινίτη. Το έγγραφο ήταν σημαντικό για την αποφυλάκιση, καθώς βάσει της νομοθεσίας απαιτούνταν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%. Κάτι που έγινε, καθώς το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης το 2018 εκδίδοντας βούλευμα στο οποίο αναφερόταν ότι «συντρέχουν οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της υφ’ όρων απόλυσης».

Τελικά τον Μάρτιο του 2019 ο Δημ. Ναστούλης πήρε ξανά τον δρόμο της επιστροφής στη φυλακή μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία είχε ξεκινήσει έρευνα μετά και τον σάλο της αποφυλάκισης Φλώρου. Ο Δημ. Ναστούλης συνελήφθη από αστυνομικούς στο σπίτι του. Είχε προηγηθεί η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας με το οποίο ανακαλούνταν η αποφυλάκισή του και διατασσόταν ο εγκλεισμός του στη φυλακή.

Ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το δικαστήριο και στη σύντροφο του Δημ. Ναστούλη. Πρόκειται για λογίστρια από την Ελευσίνα η οποία κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα της συνέργειας σε χρήση ψευδούς βεβαίωσης. Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση η λογίστρια ήταν αυτή που γνώριζε τον υπάλληλο που είχε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΠΑ στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας και πλαστογράφησε την εξέταση της γυναίκας ασθενή.

Ο γιατρός με τις βεβαιώσεις

Σε ό,τι αφορά τον Αρ. Φλώρο, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων του επέβαλε ποινή φυλάκισης 22 μηνών με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος για τα αδικήματα της χρήσης πλαστού εγγράφου και της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης. Τα πλαστά έγγραφα χρησιμοποίησε στη συνέχεια ο Φλώρος στην αίτησή του τον Απρίλιο του 2018 προς την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ στο ΙΚΑ Νίκαιας προκειμένου να πιστοποιήσουν το απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας για την αποφυλάκισή του.

Ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών επέβαλε το δικαστήριο και στον ιατρό χειρουργό ΩΡΛ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Ιωάννη Κουτσουρελάκη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της «πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση». Η πλαστογραφία αφορούσε τα αποτελέσματα της εξέτασης μελέτης ύπνου που δόθηκε τον Οκτώβριο του 2017 στον Αρ. Φλώρο. Την περίοδο εκείνη ο Φλώρος ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού. Στις 19 Οκτωβρίου μετέβη συνοδεία αστυνομικής δύναμης στο Κέντρο Μελέτης Υπνου του νοσοκομείου Ευαγγελισμός προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση μελέτης ύπνου. Εκεί υπηρετούσε ως ιατρός ο Κουτσουρελάκης. Το ίδιο βράδυ σε διπλανό δωμάτιο βρισκόταν άλλος ασθενής με σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς έπασχε από πνευμονολογική πάθηση. Ο Κουτσουρελάκης πήρε τα αποτελέσματα του ασθενή και τα παρουσίασε ως αποτελέσματα δήθεν εξέτασης του Φλώρου. Με τον τρόπο αυτό ο Φλώρος εμφανιζόταν να πάσχει από σοβαρή πνευμονολογική πάθηση.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση αλλά και την ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) που είχε διενεργηθεί το 2018 μετά την αποφυλάκιση Φλώρου, η πραγματική εξέταση του επιχειρηματία ανέφερε ότι παρουσίαζε 27,1 άπνοιες ανά ώρα. Ωστόσο η μελέτη ύπνου που υπεβλήθη στο ΚΕΠΑ ανέφερε… 62 άπνοιες και αφορούσε τον άλλο ασθενή που είχε υποβληθεί στην ίδια εξέταση στον Ευαγγελισμό.

Ο ίδιος γιατρός ενεπλάκη λίγες ημέρες μετά και στην πλαστή σπιρομέτρηση που προσκομίστηκε στο ΚΕΠΑ από τον Φλώρο. Η σπιρομέτρηση φερόταν να έχει πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο λειτουργικών δοκιμασιών της κλινικής του Ευαγγελισμού στις 21 Νοεμβρίου 2017 και παρουσίαζε τον Φλώρο ως «ασθενή με πνευμονολογική πάθηση». Ωστόσο, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, η συγκεκριμένη εξέταση δεν αντιστοιχούσε στον Φλώρο, καθώς σε πραγματική εργαστηριακή εξέταση που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 3 Νοεμβρίου 2017, διαπιστώθηκαν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πραγματική σπιρομέτρηση του Αρ. Φλώρου έδειχνε «απόλυτα φυσιολογική», ενώ αυτή που προσκόμισε στο ΚΕΠΑ έδειχνε «απόφραξη αεραγωγών και πνευμονική πάθηση».

Επίσης, τόσο η ιδιόχειρη σημείωση όσο και η υπογραφή και η σφραγίδα που είχε δεν ανήκαν στον καθηγητή Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και διευθυντή Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού Σπύρο Ζακυνθινό. Ο καθηγητής προσέφυγε μάλιστα ενώπιον της Δικαιοσύνης όταν η αποφυλάκιση Φλώρου είδε το φως της δημοσιότητας και ανακάλυψε ότι είχαν πλαστογραφήσει την υπογραφή του.

«Προσωπικά συμπεραίνω ότι ο κ. … (σ.σ.: αναφέρεται το όνομα του ενός από τους δύο γιατρούς) πλαστογράφησε και παραποίησε τόσο τη μελέτη ύπνου όσο και τη σπιρομέτρηση με προφανή στόχο να βοηθήσει τον κρατούμενο Αριστείδη Φλώρο στο αίτημά του στο ΚΕΠΑ να αποκτήσει ποσοστό αναπηρίας τέτοιο ώστε να του επιτρέψει την αποφυλάκισή του. Ολα έγιναν εν αγνοία μου καθώς και του υπευθύνου του εργαστηρίου ύπνου και πληροφορήθηκα την όλη απάτη μετά την παραγγελία των υγειονομικών υπηρεσιών καθώς και του υπουργείου Υγείας, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου» είχε επισημάνει στην κατάθεσή του ο καθηγητής Ζακυνθινός όταν εξετάστηκε στο πλαίσιο διενεργούμενης ΕΔΕ.

 Η πνευμονολόγος που πιστοποιούσε αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ενοχη κρίθηκε και η πνευμονολόγος Μαρία-Ελένη Κούναβη για το αδίκημα της ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης. Επρόκειτο για βεβαίωση που εκδόθηκε από την ίδια στις 20 Σεπτεμβρίου 2016. Με αυτήν η πνευμονολόγος πιστοποιούσε ότι ο Φλώρος έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κάτι που διαπίστωσε έπειτα από εξέταση του ίδιου στο γραφείο της. Ωστόσο, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση ο Φλώρος όχι μόνο δεν πάσχει από αποφρακτική πνευμονοπάθεια αλλά ουδέποτε μετέβη στο ιατρείο της όπως η ίδια βεβαίωνε. Σε βάρος της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή.

Να σημειωθεί ότι για την ίδια υπόθεση, δηλαδή των αποφυλακίσεων με πλαστά πιστοποιητικά, το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αναστείλει, κατ’ άρθρο 59 (ΚΠΔ), τη δίωξη σε κάποιους από τους κατηγορούμενους για ορισμένα από τα αδικήματα για τα οποία είχε ασκηθεί ποινική δίωξη. Συγκεκριμένα, δόθηκε αναστολή για τις πράξεις της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση και της δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση, καθώς υπήρχε ανοιχτή ξεχωριστή δικογραφία.



Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.